Elnöki Köszöntő

Gondolkodj globálisan!
– Cselekedj lokálisan!

Takacs Júlia (EMVFE elnök)
Takacs Júlia (EMVFE elnök)

Bizonyára Ön is kíváncsi arra, hogy mi az az EMVFE és milyen okok vezettek a megalapításához 2010-ben.

Első hallásra, látásra az EMVFE teljes neve az Első Magyar Vállalati Felelősségvállalás Egyesület kissé hosszúnak tűnik, viszont a CSR (Corporate Social Responsibility), vagy külföldön a cégek esetében még inkább népszerű CR(Corporate Responsibility) már ismertebb mindenki számára.

E mozaikszavak rövid, frappáns magyar megfelelőjét megtalálni nem éppen könnyű, így a hosszabb, de magyar elnevezés mellett maradtunk.

Mi a szájtunkon a CSR, CR kifejezéseket a vállalati felelősség és fenntarthatóság szinonimájaként használjuk.

A miért alapítottuk kérdésre már egy fokkal nehezebb válaszolni, bár nekünk alapítóknak – közgazdászoknak, menedzsereknek, vezérigazgatóknak, kommunikációs szakembereknek (PR és marketing) – könnyűnek tűnik a felelet:
úgy gondoljuk, hogy egy szervezet létrejöttét szinte mindig egy szakmai hiány, egy megoldásra váró probléma generálja.

Az alapprobléma adott. Egyrészt a külső ösztönzők (Brüsszel, trend, anyacég, más cégek is csinálják) hatására az üzleti szférának Magyarországon is nagyon gyorsan és nagyon határozottan kell aktivizálnia magát mind a fenntartható fejlődés, mind a CSR területén. Úgy, hogy néhol a biztonságot adó szakmai alapok még jócskán hiányoznak.

Másrészt kialakuló félben van egy speciális, komplexitást, több tudományágat is érintő új szakmai terület a csr (vállalati felelősségvállalás), ahol nem születtek még meg a”játékhoz” szükséges alapszabályok
Szervezeti szempontból valamilyen egész részeként (szervezet), tagozataként van jelen.

Szakmai szempontból az üzleti szféra felelősségével( integrálva a társadalmi, környezeti igényeket az üzleti működés egészének a menedzsmentrendszerébe) kívánunk foglalkozni.

S a rendelkezésre álló tudásunkkal más szektorokat (mint civil szektor, mint állami szektor) “versenyképesebbé” tenni a hatékonyabb, eredményesebb működés, a helyi közösség magasabb életminőségének az elérésében.
Lásd a szekciók munkáját!

Kulcsszavaink: közösség, együttműködés, lokalitás.

  • Közösség:
    mert cégként az adott helyi közösség értékes tagjaként tiszteletben tartjuk és a saját eszközeinkkel hozzá is járulunk a közös értékekhez (gazdasági, társadalmi, környezeti értékek/Triple Bottom Line).
  • Együttműködés:
    nyitottak vagyunk, minden olyan hazai és nemzetközi együttműködésre, melyet a kölcsönösség, a korrektség és egymás munkájának, ötleteinek, eredményeinek a tiszteletben tartása jellemez.
  • Lokalitás: a csr (ez a fenntartható fejlődésre is vonatkozik) addig elméleti szinten marad, amíg lokális szinten megvalósításra nem kerül.

Pusztán a nemzetközi minták másolása a helyi adottságok (kontinens, régió, ország..) figyelembevétele nélkül protokoll szinten marad.

Azaz gondolkodj globálisan és cselekedj lokálisan!
Mi tehát tisztelni szeretnénk a mával a holnapot!

Ha úgy gondolja, hogy ebben társak, partnerek lehetünk, akkor legyen szakmai közösségünk része!
Várjuk szeretettel!

További információ:
+361-391-0079
info@hungariancsr.org

Szívélyes üdvözlettel:
Takács Júlia
elnök
EMVFE
(Első Magyar CSR Egyesület)
a CSR Hungary ügyvezető igazgatója