CSR Délután 2.0 – Szentes

Folytatta országos rendezvénysorozatát az Első Magyar CSR Egyesület/EMVFE.
Az EMVFE és a Legrand Zrt. Csongrád megye gazdasági döntéshozóit CSR Délutánra (Testközelben a felelősség-csr-ról négyszemközt címmel) invitálta 2011. április 28-án a Legrand Zrt. székhelyére.


A különböző nemzetközi fenntarthatósági és csr alapelvek/vállalatok társadalmi felelőssége  (ENSZ-Global Compact, OECD, EU stb.) igazi tartalmat csak akkor nyernek, ha helyi, lokális szinten a mindennapok gyakorlatában érzékeljük ezen alapelvek pozitív hatásait.

Egyébként csak kiüresedett szlogenként még egy ideig beszélünk róla, majd lassan, fokozatosan csak egy bizonyos szűk kör vitakörén belül lesz téma.
A CSR ennél jóval többet tud adni! Mélyreható változásokat képes elindítani a gazdasági, társadalmi folyamatokban.

A „Testközelben a felelősség – CSR-ról négyszemközt” című rendezvényen Bencsik János szakpolitikus kifejtette: a kormány energiapolitikája alapvetéseiben és támogatási rendszeriben is ösztönöz olyan célkitűzéseket, beruházásokat, amelyek esetében járulékos haszonként jelentkezik a gazdasági társaságok számára a társadalmi felelősségvállaláshoz köthető eszközrendszer.

A lokális lehetőségekre épülő, helyi munkahelyeket teremtő, a régióban élők számára fenntartható szolgáltatásokat kínáló rendszerek létrehozásának és megújításának ösztönzésével, támogatásával a kormányzat anyagilag is hozzájárul ezekhez az eredményekhez, azonban csak a kormánytól várni megoldást, nem vezethet eredményre – tette hozzá a klíma- és energiaügyi államtitkár.

Együttműködés, közösség, lokalitás- ezeket a kulcsszavakat emelte ki Takács Júlia az EMVFE/Első Magyar Vállalati Felelősségvállalás Egyesület elnöke. Csupán a nemzetközi modellek másolása nem vezet eredményhez. A Global Compact, OECD és más irányelvek tartalmat helyi szinten nyernek.
Ehhez fontos a rendszerben, összefüggésekben való gondolkodás mind a céges, mind pedig a gazdasági, társadalmi, környezet tekintetében, s így nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a helyi közösséget, mely a vállalkozások és alkalmazottjaik számára a mindennapi üzleti működés színtere is.

A felelős gondolkodás vezető erőivé válhat az üzleti szféra és a mindenkori kormányzat.

A Legrand Zrt. a fenntartható fejlődésnek is elkötelezett híve, Magyarországon (és csoport szinten is) a Legrand számtalan olyan akciót szervez, illetve adja ezekhez a nevét, amelyek célja a környezettudatos fejlesztés és gyártás, a munkavállalók egészségének megőrzése és az elektromosság hatékony felhasználásának támogatása.

Így például az elmúlt években lakások támogatása, árvízkárosultak megsegítése, sporttámogatás, munkavállalók egészségének felmérése, oktatások támogatása is szerepelt a vállalat ilyen irányú tevékenységei között.-emelte ki Károlyi László vezérigazgató.